Koop uw sint Servattumusbier online in onze webshop
Graangoed project van het Groene Woud voor Sint Servattumus

Sint Servattumus is partner in het speltproject van stichting 'het Groene Woud'

Boer Wim Jennissen uit Liempde zaaide eind 2005 zijn eerste Spelt op zijn bolle akkers in Liempde. Hiermee is weer een oude traditie in ere hersteld.
Brouwerij Sint Servattumus brouwt er, samen met originele Schijndelse hop, een heerlijk bier van; SPELTBIER.

Sint Servattumus streeft er naar alle brouwgranen uit het Groene Woud te kunnen betrekken. Naast spelt wordt momenteel (2011) ook hard gewerkt aan de herintroductie van Rogge en Gerst.

Als dit project slaagt dan kunnen dus alle ingredienten van het Sint Servattumus bier worden betrokken uit het Groene Woud!

Anno 2009 biedt Sint Servattumus u een complete lijn speltbieren, bestaande uit een 'Enkel', 'Dubbel' en een 'Tripel' maar ook een Honingbier, Bokbier, Witbier en de Held van de Smaak onze overheerlijke Spelt-Stout!!

De eigenschappen van spelt zorgen ervoor dat het klaren ('filteren') van het bier wat moeizamer verloopt, maar de smaak is geweldig! Kijk voor meer informatie over deze speltbieren ook op onze pagina biersoorten.

In 2008 zijn wij gestart met speltjenever. Op dit moment wordt de jenever nog voor ons gedestilleerd, maar binnenkort gaat sint Servattumus ook deze traditie nieuw leven in blazen.

De aanvraag voor de 'stook-vergunning' is de deur uit , en nu maar wachten....
Spelt (Triticum spelta) is een soort grove tarwe. Het kan gegeten worden in plaats van gewone tarwe. De smaak is echter wel iets anders dan die van gewone tarwe. De kafjes van gewone tarwe laten ook heel gemakkelijk los, terwijl die van de speltkorrel zeer vast zitten. Dit betekent, dat ze er met een pelmolen afgepeld moeten worden, voordat de speltkorrel gemalen kan worden.

Spelttarwe is ontstaan in het Nabije Oosten, waar het al minstens 3000 jaar wordt verbouwd. In de twinstigste eeuw is spelt bijna geheel verdrongen door gewone tarwe (Triticum aestivum), omdat speltgraan minder opbrengt per hectare, en omdat het pellen in de pelmolen extra tijd en geld kost.

De laatste tijd is spelt weer in opkomst in Nederland. Dit o.a. vanwege de belangstelling vanuit de biologische landbouw. Spelt heeft namelijk minder bemesting nodig, is beter bestand tegen ziekten en heeft een harde korrel met een hoog gehalte aan gluten en dat is weer gunstig voor het bakken van brood.
Speltoogst Liempde